Bengalproblemen sprider sig – eldade mot Djurgården

Problemen med pyroteknik är inte ett problem enbart för storstadsklubbarna. Senast mot Djurgården var det Elfsborgsfansen som använde bengaler. – Det är ju inte en direkt vanlig syn att våra fans tänder bengaler. Men vi har en handlingsplan. Rökfyllda allsvenska fotbollsarenor har det varit gott om i årets allsvenska. Men det är inte enbart ett storstadsproblem det här handlar om.
Efter derbyt på Friends nyligen så brändes det på nytt bengaler i helgen – den här gången på Borås arena mellan Elfsborg och Djurgården. Men det var inte Dif-fansen som gjorde det – utan hemmalagets supportrar.

– Det är inte roligt att det ser ut så här. Det här är ingenting vi vill ha på våra matcher men vi har en stark dialog med våra fans, Guliganerna, säger Elfsborgs klubbdirektör Stefan Andreasson till FotbollDirekt.se.

– Vi arbetar hårt med sådana här frågor. Det handlar om dialog och om att satsa resurser. Men vi har en handlingsplan och ett bra samarbete med polisen, allt för att göra våra arrangemang så trygga som möjligt.

Hur är ert perspektiv jämte storstadsklubbarna i frågor kring pyroteknik?
– Vi vill ju få bort anda krafter men vi har genom SEF-kollektivet säkerhetsansvariga som utbyter erfarenheter. Det här är ju ingenting vi vill ha på vår arena och jobbar för att hitta ett legalt alternativ.
– Men det är en oerhört komplicerad fråga som ingen i dag har en lösning på. Inte vi heller. Men det finns ju en lösning på allt, även på det här.

Får ni reaktioner från, så att säga, vanliga åskådare?
– Ja, det får vi ju. Folk vill helt enkelt inte ha det här. Men man måste komma i håg att den största delen av alla fans är goda. Man måste stötta dessa och inte generalisera. Det är lite för lätt att göra det.

Hur känner du när det såg ut som det gjorde mot Djurgården – att era egna fans började tända på?

– Tyvärr har det här ju blivit lite vardag. Det är känslan. Det är så mycket som är bra med allsvenskan.
– Allsvenskan är fantastisk på så många vis så det här är ju naturligtvis någonting som börjar förstöra den bilden. Men jag vet ju samtidigt vilket hårt arbete alla klubbar lägger ner på det här.

Källa: fotbolldirekt.se