Ekerö IK får besök av allsvenska AIK

Utifrån vårt perspektiv blir det all-in. Vi försöker haussa det, lägga allt annat åt sidan och lägga resurserna på den här matchen, säger Thomas Hjelte, Ekerö IK Fotbolls kontaktperson, till FotbollDirekt.se.

Ekerö IK, hemmahörandes i orten med samma namn cirka två mil utanför centrala Stockholm, hade i sin senaste hemmamatch 83 personer på läktarna. Lagets publiksnitt i serien i år är 116 personer.

I kvalet till svenska cupens gruppspel lottades man mot AIK, som imorgon kommer på besök till Träkvistavallen. Då väntas en betydligt större publik än vad som normalt kommer till matcherna i division 2.

– Vi var i stort sett säkra på att vi skulle hamna i den norra gruppen, och att det då var tio procents chans att få möta antingen Djurgården, Hammarby eller AIK. Vi har många AIK:are i föreningen, och det var bara drygt tre procents chans att vi skulle få möta just dem. Så det var en osannolik men intressant lottning, säger Thomas Hjelte, Ekerö IK Fotbolls kontaktperson, till FotbollDirekt.se och skrattar.

– Utifrån vårt perspektiv blir det all-in. Vi försöker haussa det, lägga allt annat åt sidan och lägga resurserna på den här matchen. Det handlar om att fixa provisoriska läktare, ordna med webb-TV-sändning och sådana saker, fortsätter han.

Med hjälp av provisoriska läktare har man fått upp maxkapaciteten på Träkvistavallen inför mötet med AIK.

– 4 500-5 000 är den kapacitet vi fått godkänt för från polismyndigheten. Vi bygger till en provisorisk ståplats, sedan har vi en befintlig läktare som blir lite som VIP-platser. Läktarna tar totalt in knappt 4 000, sedan kan vi trycka in några till vid sidan om, säger Hjelte.

Vad det aktuellt att flytta matchen till en större arena, exempelvis Tele2 eller Friends?
– Nja, vi funderade i de banorna för att vi kanske skulle bli tvungna att flytta matchen av säkerhetsskäl, men det var inte på förbundets karta, mer att vi var tvungna att fixa lite grejer. Även om vi var rätt ovana har vi fått bra hjälp och feedback, och märkte att vi inte behövde flytta och då var det inte aktuellt. Utgångspunkten var att vi ville spela den här hemma.

Vad betyder det rent ekonomiskt för er att få en storklubb från regionen på besök?
– Ingen aning, faktiskt. Vi sa bara att: ”nu kör vi”. Bygger vi läktare för X antal kronor och det sedan kommer tio personer på matchen så får vi ta den smällen, men det lär ju inte bli så (skratt). Det kan bli allt från röda siffror till break even eller jättebra siffror. Det är 1 000 biljetter sålda nu, men AIK har ett stort upptagningsområde här så det finns nog många som kan tänka sig att komma ut hit och köpa biljett i samband med matchen.

Källa: fotbolldirekt.se