Ett brev till justitieminister Eric Holder

Kan detta vara början på en vacker vänskap? Senatorerna Harry Reid och Jon Kyl skrev ett brev till justitieminister Eric Holder som på ytan verkar hemskt för Internet poker. Läsa mellan raderna, kan det dock vara det bästa tecknet ändå att federalt licensierat och reglerat online poker kommer att hända.
I brevet, daterat den 14 juli och publiceras på Las Vegas Sun hemsida, agar justitiedepartementet för att tillåta Internet-poker webbplatser att fungera utan återverkningar före Black Friday och uppmanar det amerikanska justitiedepartementet att aggressivt och konsekvent driva de som erbjuder olaglig Internetspel i USA staterna.Reid och Kyl ber också Holder att upprepa det amerikanska justitiedepartementet är ”sedan länge tagit ställning” som federal lag förbjuder spel över Internet, inklusive inomstatliga spel.

Det lilla goda som kan tas ut ur innehållet i skrivelsen. Ändå är det tecken på att två av de mest kraftfulla Senators från över partigränserna arbetar tillsammans med frågan om Internetspel lovande.

I slutet av förra året sköt Reid, senatens majoritetsledare från Nevada, för att få språk som skulle ha licensierat och reglerat online poker bifogas måste kringgå lagstiftningen under den lame-duck session kongressen. Kyl, den republikanska senaten Minority Whip från Arizona, förutsägbart kämpade mot tillägg och vann ut. Kyl har kämpat mot Internetspel i mer än ett dussin år.
Tidigare i år skrev Kyl på sin officiella hemsida att han kommer att överväga insatser för att legalisera poker online, vilket han noterade många tror är ett skicklighetsspel, så länge de lämnar i stället en bredare proscriptions mot online betting. Det var det första tecknet på att Reid och Kyl kanske kan komma till en överenskommelse som skulle möjliggöra för Internet poker och samtidigt stärka förbud mot andra former av onlinespel.

Nu kommer detta brev, som meddelar att Reid och Kyl gör ett försök att komma på samma sida.
”Jag tror att detta brev är en förtroendeskapande övning mellan senator Reid och senatorn Kyl”, säger John Pappas, verkställande direktör för Poker Players Alliance. ”Dom arbetar tillsammans på detta brev innebär att det finns någon möjlighet till samarbete på vägen. Jag tycker det är klart att Reid skulle vilja ha reglerat internet poker, och det är klart att Kyl vill stärka UIGEA. Ur en spelare perspektiv bokstaven kan ses som fientliga, men jag tror att det kan vara början på ett mycket fördelaktigt förhållande mellan Kyl och Reid i denna fråga. ”
Formuleringen i brevet verkar mest som pekar Kyl skulle vilja göra, fast det gör meningen att Reid inte vill offshore-webbplatser poker tillåts verka i USA eftersom han vill branschen att tillhöra hans Nevada-baserade kasinon. I brevet också skulle kunna fungera som ett meddelande till Kalifornien och District of Columbia att Internet poker är en federal fråga och bör inte göras på en inomstatliga nivå.

Utanför New Jersey propositionen som lade in sitt veto av guvernören, har alla andra statliga och distriktsnivå räkningar varit så dåligt konstruerade att de flesta i pokervärlden skulle förmodligen hålla med om att en del av brevet, så länge som en federal lag är förestående. Resten av brevet är mycket stötande.
”För att vara tydlig, inte PPA inte håller med om allt i brevet,” Pappas sagt. ”Några av de antaganden som Internet-poker är olagligt är något som PPA inte håller med. Vi har gjort dessa positioner klart och fortsätta att stå fast vid det.”

Pappas sade att han förväntar sig att innehavaren kommer att svara på brevet och, med tanke på de mäktiga positioner författare, kommer att göra det snabbt. Han sade att han förväntar Holder upprepa det amerikanska justitiedepartementet position på Internetspel och fortsätta att insistera på att online poker är olagligt. Svaret skulle skickas direkt till Reid och Kyl och får inte offentliggöras.

Brevet kan göra det farligare att spela eller hålla pengar på webbplatser som fortsätter att fungera i USA efter Black Friday.
”Att spela online poker är ett mycket prekärt läge tills federala eller statliga lagen tillåter det,” Pappas sagt.”Jag tycker det är väldigt svårt att driva ett online pokerrum i USA och kommer under stor granskning, och definitivt detta brev kommer att lägga till denna granskning.”
Om den mest kraftfulla demokratiska och den näst mäktigaste republikan i senaten göra kombinerar sitt inflytande för att verka för lagstiftning som skulle licens och reglera online poker och samtidigt stärka UIGEA mot andra former av Internet-spel, som skulle kunna vara den kraft som krävs för att slutligen etablera officiellt laglig poker i USA
Även om Reid och Kyl gick på detta brev tycker Pappas det är för tidigt att säga att en allians har upprättats eller att en gemensamt sponsrad lagstiftning är nära förestående. Den politiska världen framsteg i långsam takt.
”Jag tycker det är ett första steg,” Pappas sagt. ”Det var allvar förhandlingar mellan dem förra november och december, och de är förhoppningsvis starta mycket snart.”