Ligorna börjar så smått dra igång ute i Europa

Men i svenskt hänseende är det ännu inte mycket att skriva hem om. Än har inte våra representanter i de största ligorna hunnit göra avtryck, och flera av dem har inte ens startat ligaspelet med sina klubbar.

Det rapporteras från Italien att Robin Quaison imponerat under försäsongen med Palermo och John Guidetti har fått smeknamnet ”Mikrovågsugnen” av sköna Spanien-journos efter snabba mål i träningsmatcher med Celta Vigo. Zlatan vet vi inte ens när han är redo för spel.

Vi får vända oss till Danmark för att hitta en svensk som gör riktiga avtryck i sin liga.
Gamla AIK-talangen Viktor Lundberg, håller han nu sent om sider på att få sitt genombrott? Det verkar så.

Det blev ju liksom aldrig riktigt av i AIK, även om många (inte minst AIK-supportrar) hoppades. Sommaren 2013 var det dags för en nystart, och det i en (kan vi väl slå fast utan att trampa på några tår) mindre glamourös klubb än AIK.

Randers FC på Jylland i Danmark, det är inte så att det kittlar direkt. Men det kanske var helt rätt move för Lundbergs karriär.

Han gjorde fyra mål på 29 matcher under debutsäsongen, och förra säsongen blev det sju mål på 32.

I år är han redan uppe på sex mål – efter fyra matcher. Lundberg rivstartade med ett halväkta hattrick i ligapremiären mot Nordsjaelland. 3-0-seger och alla målen. Ni kan se dem här nedan. 1-0 är ett klassmål, 2-0 är ett skönt ”grötarmål” och på 3-0 är han bara på rätt plats i boxen.

Det fortsatte sedan med ett kyligt mål i friläge mot Aarhus (ca 30 sek in i klippet):

Och sedan en distinkt vänster från distans, bär skyttekungens signum (ca 1,12 in i klippet):

Sedan nu i helgen, det avgörande 3-2-målet borta mot Odense, ett mål man av någon outgrundlig anledning inte fick tillåtelse att bädda in och kort senare försvann det från youtube (skumt, inte direkt någon classified information där).

Men det var i alla fall en nick med kraft från långt ute i straffområdet, med touch på en försvarare och som en sittande målvakt sedan schabblade in. Dom räknas dom också.

***

Har det visat sig vara ett felbeslut av AIK att släppa honom? Kanske. Samtidigt lär det finnas en vidareklausul, och ser man till det sportsliga så har ju Gnaget haft det bra ställt på anfallssidan på senare år.

Sedan är det kanske ännu lite tidigt att säga bu eller bä om Lundberg i Randers den här säsongen. Vi får följa utvecklingen helt enkelt. Men vi kan glädjas åt en svensk skytteligaledare i en utländsk liga i alla fall. Räknar vi bort stora Z så händer det ju typ aldrig.

Källa: fotbolldirekt.se