Poker erövrar världen

Pokerns historia är lite oklar, och historiker har olika uppfattning om varifrån spelet kommer och hur det har utvecklats. Grunden sägs vara det spanska spelet primero, som finns dokumenterat från 1500-talet. Spelet karaktäriserades bland annat av att försöka bluffa sina motspelare med en dålig hand, och använde sig av sviter som fyrtal, färg och stege. Dessa såg dock annorlunda ut, eftersom den kortlek som användes var den Spanska, som bara har 40 kort, 1-7 och 10-12 i varje färg.

Primero inspirerade det Franska spelet poque, som var mycket populärt under 1600- och 1700-talet. Att namnet påminner om poker är ingen tillfällighet; de Fransmän som emigrerade till USA tog helt enkelt med sig sitt favoritspel. När och hur poque blev poker är oklart, men känt är att spelet var populärt på de flodbåtar som trafikerade Mississippi, och således spreds längs floden. under 1800-talet förfinades reglerna för poker, tills det spel vi känner i dag uppstod. Ett otal varianter utvecklades också; poker är möjligen det kortspel som har flest varianter.

Den numera mest spelade varianten av poker, Texas Hold’em, utvecklades under början av 1900-talet i Texas. Spelet spreds långsamt runt delstaten, och USA för att 1967 nå Las Vegas. Detta var det avgörande steget för att pokern skulle börja sin vandring till att bli världens mest populära kortspel. Crandell Addington, en av de som introducerade spelet, tyckte att Texas Hold’ems fyra satsningsrundor tillät ett mer taktiskt spelande än andra pokervarianter, och hade potential att bli den dominerande pokervarianten, vilket han fick rätt i.

1970 Grundades World Series of Poker i Las Vegas av bland andra just Addington, och 1971 bestämdes att Texas Hold’em skulle vara tävlingens huvudturnering. Och så har det varit sedan dess. World Series of Poker växte långsamt till att börja med, till att i dag ha blivit en tävling med över 6,000 deltagare varje år. Som jämförelse kan nämnas att deltagarantalet 1990 var 194, och år 2000 512. TV-sänd poker och onlinepoker har sedan bidragit till att poker under 1990-talet och speciellt 2000-talet vuxit explosionsartat. Det verkar som alla vill bli pokerproffs, och den pokervariant de oftast spelar är Texas Hold’em. Inte alla är nöjda med det, och klagar på att andra pokervarianter ignoreras. Kanske är det dags för stötpoker att komma tillbaka på allvar?